Indkaldelse til transplantation

Transplantation med afdød donor:

Vagthavende læge orienteres via vævstypelaboratoriet eller transplantationskoordinatoren om mulighed for transplantation. Vagthavende læge indkalder potentielle recipienter, med besked om at møde op hurtigst muligt, samt arrangerer evt. transport.

Når lægen tager kontakt til recipienten, afklares det om recipienten er infektionsfri, da en evt. infektion er kontraindikation til nyretransplantation.

Ved ankomsten bliver patienten tilset af vagthavende læge, samt kirurgisk bagvagt. Der optages journal, og der udføres diverse forberedende procedurer vedr. transplantationen.

Afhængig af instruks på transplantationscentret, foretages ny cross-match, da vil man sikre sig, at nyren passer præcis. Hvis der ikke påvises antistoffer, imod nyren, vil transplantationsforberedelserne gå i gang.

Hvis patienten ikke er til at få kontakt med, kontaktes i rækkefølge mulige pårørende (husk diskretion), i sidste instans kontaktes politiet. Hvis patienten er på ferie, kan man undersøge, om det er muligt at få patienten hjem inden for rimelig tid, ellers går nyren videre til den næste på listen.

Visse steder indkaldes 2 patienter, selvom der kun er 1 nyre til rådighed. Det er nødvendigt for, at nyren ikke går tabt. Normalt skal nyren indopereres inden for 24 timer, efter at den er taget ud af donor. Der er ingen øvre aldersgrænse for nyretransplantation, men ældre patienter vil ofte have konkurrerende lidelser, der medfører, at transplantation ikke er tilrådeligt.

Transplantation med levende donor:

Ved planlagt transplantation, altså med levende donor, har recipient og donor gennemgået et individuelt udredningsprogram afhængig af transplantationscentrets procedure. 

Ud over det almindelige udredningsprogram for levende nyredonorer, skal der evt, på grund af blodtypeuforligelighed foretages yderligere udredning af blodtyperne, hos såvel donor som recipient i blodbankens speciallaboratorium. Dette gøres ved en almindelig blodprøve, hvor mængden af blodtypeantistoffer i recipientens serum bestemmes.

Se dokument AB0i nyretransplantation.

Der fastsættes fra transplantationscentret en operationsdato for transplantation.

Ugen før donationen skal donor og recipient ses i ambulatoriet til et sidste check, med en kort lægeundersøgelse, samt blod og urinprøver. En af disse blodprøver er en gentagelse af vævsforligelighedsprøven. Det er vigtigt, at sikre at den fortsat er i orden umiddelbart før transplantationen.

Disse prøver gennemgås af læge på transplantationscentret, og herefter indlægges patienten til journalskrivning et par dage før oprationen.

Referencer:

 

Rigshospitalet

Århus Universitetshospital

Odense Universitetshospital


Besøg de enkelte transplantationscentres hjemmesider

This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies.