Komplikationer efter nyretransplantation

Efter en nyretransplantation er der risiko, for at der kan opstå komplikationer, hvilket kan skyldes mange forhold.

Hvis nyretallene stiger og nyrefunktionen hermed bliver dårligere, kræves der forskellige undersøgelser for at afdække årsagen. Der vil blive foretaget en UL-scanning, renografi og taget blodprøver samt foretaget en graftbiopsi (biopsi fra den nye nyre) med henblik på at finde en årsag.

Følgende komplikationer kan opstå:

Shock nyre

Det sker, at den transplanterede nyre ikke fungerer med det samme, dette kaldes en shock nyre. Tilstanden kan vare fra dage til måneder, og det kan blive nødvendigt at dialysere, indtil nyren i langt de fleste tilfælde begynder at fungere. I denne periode er det nødvendigt med blodprøver, og der er behov for at foretage graftbiopser for at følge nyrens funktion.

Akut afstødning:

Begyndende afstødning af nyren er den hyppigste komplikation, i den første tid efter transplantationen. Ved afstødning reagerer kroppens eget immunsystem mod cellerne i den nye nyre. Der opstår derved en betændelses lignende tilstand, som kan ødelægge nyren, hvis det ikke bremses i tide. Heldigvis kan en kraftig immundæmpende behandling, i de fleste tilfælde bremse en akut afstødning. Efter denne behandling kan der være behov for, at justere eller skifte den immundæmpende behandling til nogle andre immundæmpende præparater.

Infektioner

Efter en transplantation er patienterne mere udsat for at få infektioner, da den immundæmpende behandling hæmmer kroppens forsvar mod infektioner. Derfor er det vigtigt, at patienterne henvender sig, hvis de får feber eller andre symptomer på en infektion.

Urinvejsinfektioner er den mest almindelige bakterielle infektion og det er derfor vigtigt, at patienterne reagerer på symptomer som feber (>38 grader), svie ved vandladning, uklar urin og blod i urinen. I sådanne tilfælde skal patienten altid kontakte sit transplantations center.

De infektioner der hyppigst skaber problemer hører til Herpes gruppen. CMV (cytomegalovirus) er et af de vira, der kan forårsage problemer og derfor medføre at patienten skal i antiviral behandling i en længere periode (ofte i 3 mdr.). Der er ingen symptomer på CMV andet end feber.

EBV (EbstainBarrVirus) kendt som kyssesyge, overføres via spyt og kys, og er mest udbredt blandt unge mennesker. Som transplanteret kan udbrud af EBV være voldsomme, og i nogle tilfælde føre til lymfeknudekræft. Symptomer på EBV er halssmerter, feber, hævede lymfeknuder på halsen.

Kirurgiske komplikationer

Lige efter transplantationen kan der opstå problemer med urinafløbet pga. en utæthed eller en forsnævring på urinlederen. Afhængig af årsagen kan dette kræve enten operation eller aflastning gennem et kateter. Der kan være behov for, at anlægge et nefrostomikateter i en periode. Hvis problemet fortsætter kan man få lagt en JJ-kateter som skal skiftet hver 3, måned.

En af de værste komplikationer efter en transplantation er, hvis der opstår problemer med blodforsyningen fx i form af blodpropper i enten nyrearterie eller vene, da det ofte vil medføre tab af nyrefunktionen.

Nedenstående billede viser en velfungerende nyre.

 

 

Referencer:

  • Eidemak, I. et al. 2011. Dialyse. København: FADL`forlag. 3. udgave.

This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies.