Ambulant kontrol

Efter udskrivelsen er det nødvendigt, at møde regelmæssig til ambulant  kontrol i et transplantationscenter. I begyndelsen skal recipienten møde til ambulant kontrol to gange om ugen, og ved hvert besøg taler recipienten med en læge og en sygeplejerske.

Angsten for at miste nyren, kan for nogle fylde meget de første måneder. Det er vigtigt, at tale både med pårørende, venner og personalet i ambulatoriet om dette. Der kan opstå humørsvingninger og måske dårlig samvittighed over, at være trist, når man burde være glad for, at have fået en ny nyre. For nogle recipienter kan det være en udfordring, at vende sig til den nye livssituation. Specielt hvis man har været i dialyse inden transplantationen. Det kan være svært at leve op til egne og andres forventninger, og nogle ny transplanterede vil opleve det, at man ikke længere skal dialysere 3 gange om ugen, som et tab af sociale kontakter.

Ved den ambulante kontrol vil der blive fulgt op på:

    • Vægt, blodtryk og puls

    • Svar på blodprøver

    • Svar på urinprøver

    • Medicin justeringer

    • Fokus på recipientens behov og eventuelle udfordringer.

Før den ambulante kontrol måles serum koncentration af den immundæmpende medicin. Der vil i starten være behov for ofte at regulere på dosis, indtil en veligeholdelsesdosis kan opnås.

I nogle ambulatorier er man organiseret således, at man får taget blodprøver i forbindelse med den ambulante kontrol og her skal recipienten være forberedt på ventetid indtil blodprøvesvar foreligger.
På længere sigt kan den ambulante kontrol foregå på et hospital i nærheden af recipientens bopæl.

Ved den ambulante kontrol, skal patienten medbringe:

    • Medicinliste

    • Liste og lagerbeholdning af den medicin der udleveres i ambulatoriet, så det sikres at recipienten får udleveret nok medicin til næste kontrol, men også at lagerbeholdningen ikke bliver for stor. Eventuel liste over medicin som lægen skal lave recept på.

    • Spørgsmål, eventuelt nedskrevet som skal drøftes med lægen.
    •  

Referencer:

Århus Universitetshospital

Rigshospitalet:

Odense Universitetshospital 


Besøg de enkelte transplantationscentres hjemmesider

This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies.