Medicin efter transplantation

For at den transplanterede nyre skal kunne fungere i kroppen, er det nødvendigt at anvende lægemidler, som dæmper immunforsvaret. Kroppens immunforsvar vil aldrig helt acceptere den nye nyre. For at undgå afstødning vil det derfor være nødvendigt, at tage immundæmpende medicin, så længe patienten har nyren.
Der findes flere forskellige slags immundæmpende medicin, som virker forskelligt på immunsystemet. De fleste nyretransplanterede er derfor i behandling med 2- 3 forskellige slags medicin på samme tid.
Medicinen og doseringen er individuelt tilpasset. Sammensætningen af medicinen kan være forskellig fra transplantationscenter til transplantationscenter.
Den medicinske behandling er en fin balancegang. Udfra blodprøver og eventuelle bivirkninger afgør transplantationslægen, hvilken og hvor meget medicin, der skal tages. Hvis dosis er for høj, kan det forårsage unødvendige bivirkninger, og hvis den er for lav, kan der være risiko for afstødning af nyren.
Dosis er højest i den første tid, og den vil gradvist blive sat ned til en vedligeholdelsesdosis, som opnås ca. 6-12 måneder efter nyretransplantationen.


Det er meget vigtigt:

  • At doseringen følges nøje f. eks skal Neoral/Ciqurin(Sandimmun) og Prograf /Adport (Tacrolimus) indtages med ca. 12 timers mellemrum og Advagraf (Tacrolimus) en gang dagligt
  • At medicinen indtages regelmæssigt
  • At en dosis aldrig springes over, medmindre andet er aftalt
  • At den glemte dosis tages med det samme, når det opdages
  • At den glemte dosis Neoral/Ciqurin (Sandimmun) og Prograf/Adport (Tacrolimus) kun tages, hvis der er mere end 6 timer til næste dosis
  • At næste dosis tages til sædvanlig tid
  • At kontakte transplantationscentret, hvis medicinen glemmes flere gange


Det kan være svært, at tage medicin
Det kan være svært, at huske at tage medicin flere gange om dagen til en bestemt tid. Det er derfor vigtigt, at få indarbejdet nogle gode daglige rutiner omkring medicin indtagelse. Forslag til dette kan være, at tage medicinen i forbindelse med tandbørstning eller at sætte mobiltelefonens alarm til de tidspunkter, hvor medicinen skal tages. 

Der findes apps, såsom Medicinhusker som kan være en hjælp

Det er en god ide at have ekstra medicin i f.eks. tasken, bilen eller sommerhuset, så man aldrig står helt uden medicin.

Bivirkninger til medicinen kan være ubehagelige, og det kan derfor være svært at acceptere at skulle tage medicin flere gange om dagen. Dette er forståeligt, men det er nødvendigt, at den immundæmpende medicin tages. Patienten skal tale med transplantationslægen om problemet, så der evt. kan findes en anden medicinsk løsning.

I forbindelse med medicinering er der en øget risiko for afstødning og tab af nyrefunktion hvis:

  • Hvis patienten stopper med at tage medicinen
  • Hvis patienten kaster op eller har diarre. Transplantationscentret vurderer, om indlæggelse er nødvendig for evt. at give medicinen intravenøst
  • Hvis der tages andre medikamenter, uden at disse er godkendt af transplantationslægen, kan det påvirke optagelsen og nedbrydningen af den immundæmpende medicin i kroppen
  • Hvis der tages naturmedicin eller spises f.eks. grapefrugt, kan det påvirke optagelsen og nedbrydningen af den immundæmpende medicin i kroppen.


Bivirkninger
Al medicin har bivirkninger. Ingen kan på forhånd sige, hvilke bivirkninger den enkelte patient får, og i hvilken grad de kan opleves. Det varierer meget fra person til person.

Det er vigtigt at finde en balance, hvor dosis giver beskyttelse mod afstødning, samtidig med at det giver færrest mulige bivirkninger. Ved fortsatte bivirkninger kan det blive nødvendigt, at ændre behandlingen.

Generelle bivirkninger:

Infektion
Immundæmpende medicin øger risikoen eller modtageligheden for infektioner.

Mave og tarm
Lettere fordøjelsesbesvær, appetitløshed, kvalme, opkastninger og diarre kan forekomme.

Blodtryk
En del nyresyge har forhøjet blodtryk, og det ses også hyppigt efter nyretransplantationen.
Årsagerne kan være flere: Det kan skyldes den oprindelige nyresygdom, men det kan også være en bivirkning til den immundæmpende medicin – specielt Neoral/Ciqurin (Sandimmun) og Prograf/Adport (Tacrolimus). Forhøjet blodtryk behandles med blodtryksnedsættende medicin.

Sukkersyge/diabetes
Overvægt og nogle immundæmpende præparater (f.eks. Prednisolon og Tacrolimus) giver en øget risiko for at udvikle sukkersyge. Hvis patienten havde sukkersyge inden transplantationen, kan den blive sværere at regulere – specielt i starten.

Kræft/cancer
Immunforsvaret beskytter også kroppen mod kræft, og når immunforsvaret dæmpes, er der en let øget risiko for at udvikle alle former for kræft. De hyppigste former er hudkræft og lymfekræft.
Sommetider kan hudforandringer være svære, at skelne fra almindelige vorter eller små sår, som ikke vil læges. Derfor er det vigtigt, at patienten viser transplantationslægen nyopståede forandringer på huden.
I de fleste tilfælde er det relativt godartede typer hudkræft, og hvis det opdages tidligt, kan det helbredes ved fjernelse af den pågældende hud – uden behov for efterbehandling.

For meget sollys øger risikoen for hudkræft betydeligt. Derfor bør solbadning og brug af solarium undgås. Solcreme med høj beskyttelsesfaktor skal bruges ved udsættelse for sollys.

Lymfekræft er mere sjælden, men kan opstå efter en opblussen af en virusinfektion med kyssesyge/EbsteinBarrVirus. Lymfekræft behandles med medicin rettet mod virus, samt ændring af den immundæmpende medicin.

For yderligere information for de enkelte immundæmpende præparater henvises til følgende links:

Patienten kan skabe overblik over og få information om egen medicin med Medicinkortet – Sundhed.dk

This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies.